söndag 11 juli 2010

Om webbplatser i SharePoint 2010

Det viktigaste begreppet i SharePoint är begreppet webbplats (site). Man kan tänka på en webbplats som en behållare för olika resurser såsom webbsidor, dokumentbibliotek, diskussionsforum, m.m.

Webbplatshierarki
Webbplatser organiseras hierarkiskt i SharePoint. Alla webbplatser, utom den översta i hierarkin, har en "moder" medan en moder kan ha flera "barn". Om du följde instruktionerna i ett tidigare inlägg för att installera SharePoint 2010 så skapade du en webbplats i steg 4 punkt 9 när du valde "Team Site" under "Template Selection". Denna webbplats kallas för webbplatsen på den översta nivån eller den översta webbplatsen (top level site). Du kan därefter skapa en eller flera underwebbplatser (subsites) till webbplatsen på den översta nivån (som i sin tur kan har underwebbplatser o.s.v.).

Webbplatssamlingar
Man kan skapa ett flertal hiearkier av webbplatser i SharePoint och varje sådan hiearki kallas för en webbplatssamling (Site Collections). Alla webbplatser i SharePoint tillhör alltså alltid en och endast en webbplatssamling och alla webbplatssamlingar har en och endast en översta webbplats men kan ha tusentals webbplatser. Man kan inte skapa en inbördes hiearki mellan olika webbplatssamlingar i SharePoint såsom man gör för webbplatser.

Rubrik och URL
Alla webbplatser i Sharepoint måste ha en rubrik och ett URL-namn. Rubriken är en valfri titel som används i SharePoints menysystem (exempelvis "Styrelsens webbplats"). Rubriken kan innehålla å, ä och ö. Följde du mina installationsförslag så skapade du en översta webbplats med rubriken "Home" (det ser du på ett par ställen på http://sharepoint/).

URL-namnet är webbplatsens "adress" på internet, exempelvis http://www.ferrari.com/English/. Om man installerar SharePoint på en enskild maskin såsom i ett tidigare inlägget så får man en webbplatssamling där den översta webbplatsen får en URL "http://" + maskin namn (exempelvis http://sharepoint). En underwebbplats till den översta webbplasten måste ha samma URL som den översta webbplasten följt av "/" och en valfri text, exempelvis http://sharepoint/plats1/(det sista "/" är valfritt). Samma sak gäller webbplatser under denna. En webbplats med URL http://sharepoint/plats1/plats2/ avslöjar således att detta är en webbplats under den med URL http://sharepoint/plats1/. Nedanstående figur visar ett exempel med två webbplatssamlingar som har fyra webbplatser vardera.


Webbplatsinställningar
Alla webbplatser har en sida för inställningar kallad Webbplatsinställningar (Site Settings)

Du kan nå denna sida genom att
  • välja Webbplatsåtgärder (Site Actions), Webbplatsinställningar (Site Settings)
  • lägga till "/_layouts/settings.aspx" efter webbplatsens URL i adressfältet på din webbläsare (exempelvis http://sharepoint/_layouts/settings.aspx) 
På denna sida kan du exempelvis se och eventuellt ändra webbplatsens rubrik och URL genom att välja "Rubrik, beskrivning och ikon" (Title, description, and icon) under rubriken Utseende (Look and Feel).  Notera att du bara kan ändra den sista delen av en URL (exemplelvis "plats2" för En webbplats med URL http://sharepoint/plats1/plats2/). Du kan inte ändra URL på den översta webbplatsen så den saknar avsnittet "Webbplatsadress" (Web Site Address) i "Rubrik, beskrivning och ikon".

Webbplatsmall
Webbplatser skapas alltid utifrån en webbplatsmall (site template) i SharePoint. Den kanske mest använda webbplatsmallen i SharePoint är just Gruppwebbplats (Team Site). Skapar du en ny webbplats baserad på denna mall så skapas din nya webbplats med ett antal fördefinierade resurser såsom en startsida för webbplatsen, en kalender, ett dokumentbibliotek m.m. Väljer du en annan mall så får du andra resurser till din webbplats.

När du har skapat din webbplats baserat på en mall kan du lägga till och ta bort resurser. Webbplatsmallar är alltså bara till för att du snabbt skall kunna bygga fungerande webbplatser - rent teoretiskt skulle det räcka med en mall, exempelvis "Tom webbplats" (Blank Site). Du kan därför inte "byta webbplatsmall" efter det att du har skapat din webbplats och du kan inte heller se vilken mall en existerande webbplats är byggd på.

Skapa en ny webbplats

  1. Se till att Silverlight är installerad (http://www.microsoft.com/getsilverlight)
  2. Tryck på Webbplatsåtgärder (Site Actions), Ny webbplats (New Site)

Webbplatsmallarna är organiserade i sju kategorier (vänster kolumn). Precis vilka webbplatsmallar du ser beror på olika omständigheter. Har du följt min installation och väljer att skapa en webbplats från den översta webbplasen skall du se 25 olika mallar. Har du installerat gratisversionen av SharePoint (SharePoint Foundation 2010) så ser du bara fem. Det bästa sättet att lära sig om de olika mallarna är helt enkelt att skapa webbplatser på de man tycker verkar intressanta och se vad de innehåller. Du kan också skapa egna webbplatsmallar som då också syns i denna vy.
  1. Välj en mall genom att klicka på den.
  2. Har du installerat flera språk (se Installera fler språk i SharePoint 2010 i denna blog) så kan du välja vilket språk SharePoints inbyggda texter skall visas på (detta blir standardspråket). Du kan lägga till fler språk till webbplatsen senare (alternativa språk).
  3. Ange en rubrik för webbplatsen.
  4. Ange en URL för webbplatsen (du kan bara ange den sista delen).
  5. Tryck på Skapa och din nya webbplats skapas.
Ta bort en webbplats
  1. Gå till webbplatsen du vill ta bort
  2. Välj webbplatsåtgärder (Site Actions), Webbplatsinställningar (Site Settings) och Ta bort den här webbplatsen (Delete this Site) under rubriken Webbplatsåtgärder (Site Actions).
Notera att du inte kan ta bort en webbplats som har underwebbplatser (undantag: se avsnitt nedan). Du måste ta bort alla underwebbplatser först. Notera också att webbplatser inte hanteras av papperskorgen. Tar du bort en webbplats så finns det inget sätt att få tillbaka den.

Ta bort en webbplatssamlingar
Vill du ta bort alla webbplatser i webbplatssamlingen (för att exempelvis "rensa och börja om") så kan du ta bort den översta webbplatsen i samlingen (se avsnittet ovan). Detta kan du göra även om samlingen har många webbplatser i sin hierarki. Innan du gör det bör du försäkra dig om att du har tillgång till "Cental Administration" eftersom detta verktyg behövs för att skapa en ny webbplatssamling inklusive en översta webbplats (se avsnitt nedan).

Skapa en ny webbplatssamling
Du kan skapa flera webbplatssamlingar, var och en med sin egen översta webbplats och en hierarki av andra webbplatser. Vill du skapa en ny webbplatssamling vars översta webbplats har samma adress som din SharePoint installation (exempelvis http://sharepoint/) så måste du först ta bort webbplatssamlingen med denna adress (se avsnittet ovan). För att skapa en ny webbplatssamling inklusive en översta webbplats:
  1. Gå till "Central Administration" (Start, Alla program, Microsoft SharePoint 2010 Products).
  2. Tryck på Skapa webbplatssamlingar (Create Site Collections) under rubriken Programhantering (Application Management).
  3. Se till att rätt webbprogram (Web Application) är inställt (http://sharepoint/)
  4. Ange en rubrik (beskrivning är frivillig)
  5. Lämna Webbplatsadressen tom om du vill skapa en samling på adressen http://sharepoint/ (eller motsvarande). Finns det redan en samling där så har du inte detta alternativ - du måste då först ta bort samlingen (se ovan). Annars väljer du "sites" i rullgardinsmenyn och anger den avslutande delen av webbplatsens URL (exempelvis wps2). Din nya webbplatssamlings översta webbplats får då adressen http://sharepoint/sites/wps2. Microsoft borde har använt ordet "sitecollections" i rullgardinsmenyn i stället för "sites" - du skapar ju olika webbplatssamlingar under http://sharepoint/sites.
  6. Ställ in ett språk och välj en mall
  7. Som primär administratör, ange "Administrator" och tryck på kontrollera namn (huvud med en bock)
  8. Lämna Sekundär administratör tom
  9. Välj Ingen kvot för Kvotmall.
  10. Tryck på OK och en ny webbplatssamling med en översta webbplats skapas.
- Peter Jochumzen

1 kommentar:

  1. Hej!
    Riktigt bra sida. Har en fråga angående hierarkierna. Om man nu kan skapa flera sitecollections under ett webbprogram, VARFÖR kan endast EN av dessa få url:en http://sharepoint/site1, och de övriga får tillägget sites... http://sharepoint/sites/site2

    /Henrik

    SvaraRadera