måndag 12 juli 2010

Mer om webbplatser - navigering och SharePointsidor

Inbyggda SharePointsidor
För alla webbplatser du har skapat så finns det ett antal SharePointsidor som hjälper dig att arbeta med webbplatsen. En sådan sida är sidan "Webbplatsinställningar" (Site Settings) som finns för alla webbplatser. Adressen är webbplatsens URL + "_layouts/settings.aspx". (exempelvis http://sharepoint/_layouts/settings.aspx).

Det finns vanligtvis enklare sätt att navigera till SharePointsidorna än att skriva in en URL i adressfältet. Sidan Webbplatsinställningar når du exempelvis alltid genom att klicka "Webbplatsåtgärder" (Site Actions) och "Webbplatsinställningar" (Site Settings). Ibland kan det vara svårt (och ibland omöjligt) att nå en SharePointsida genom att klicka sig dit och då är det bra att veta vad den heter.

Allt webbplatsinnehåll
En annan mycket användbar SharePointsida som alla webbplatser har är "Allt webbplatsinnehåll" (All Site Content).


Du kan nå sidan på flera olika sätt:
  • genom att trycka på "Webbplatsåtgärder" (Site Actions) och "Visa allt webbplatsinnehåll" (View All Site Content)
  • genom att skriva in en adressen direkt i webbläsarens adressfält: URL + "_layouts/viewlsts.aspx"
  • genom att trycka på "Allt webbplatsinnehåll" (All Site Content) i menyn i vänster kolumn. Denna meny syns dock inte från alla sidor i SharePoint.
På denna sida ser du "allt innehåll på webbplatsen" (det går att argumentera att det finns webbplatsinnehåll som inte syns här). Sidan är uppdelad i sju avsnitt. De första fem visar olika listor och bibliotek (beskrivs i ett senare inlägg). Det näst sista avsnittet "Webbplatser och arbetsytor" (Sites and Workspaces) är av intresse för detta inlägg. Har du skapat underwebbplatser till den aktuella webbplatsen så ser du dem här. Under det sista avsnittet hittar du webbplatsens papperskorg (Recycle Bin).

Du kan navigera till underwebbplatser från sidan "Allt webbplatsinnehåll" genom att helt enkelt klicka på webbplatsen du vill gå till. Från denna sida kan du också skapa nya webbplatser (men inte ta bort existerande) genom "Skapa" långt upp på sidan. För mer om "Allt webbplatsinnehåll, se Introduktion till listor och bibliotek.

Webbplatser och arbetsytor
Det finns en annan sida som enbart visar underwebbplatser till en webbplats: "Webbplatser och arbetsytor" (Sites and Workspaces).


Från denna sida kan du navigera till underwebbplatser, ta bort dem och skapa nya. Du kommer till sidan genom att:
  • skriva in en adressen direkt i webbläsarens adressfält: URL + "_layouts/mngsubwebs.aspx"
  • trycka på "Webbplatsåtgärder (Site Actions), "Webbplatsinställningar" (Site Settings) och under Webbplatsadministration (Site Administration) välja "Webbplatser och arbetsytor" (Sites and workspaces).
Underwebbplatser är organiserade i tre kategorier och vilken kategori en webbplats hamnar under beror på vilken mall du valde när du skapade webbplatsen.
  • Webbplatser skapade med mallen "Dokumentarbetsyta" (Document Worksspace) hamnar under rubriken "Dokumentarbetsytor" (Document Worksspaces).
  • Webbplatser skapade med någon av mallarna i kategorin "Möten" (Meetings), exempelvis "Grundläggande mötesarbetsyta"  (Basic Meeting Workspace) hamnar under "Mötesarbetsytor" (Meeting Workspaces).
  • Webbplatser skapade på alla andra mallar hamnar under rubriken Webbplatser (Sites).

Webbplatsinnehåll och struktur
En tredje sida som är användbar för att hantera webbplatser är "Webbplatsinnehåll och struktur" (Site Content and Structure):


Här ser du inte bara innehållet på en webbplats utan på hela webbplatssamlingen. Du når sidan genom:
  • skriva in en adressen direkt i webbläsarens adressfält: URL + "_layouts/sitemanager.aspx" (exempelvis http://sharepoint/_layouts/sitemanager.aspx).
  • genom "Webbplatsåtgärder" (Site Actions) och "Hantera innehåll och struktur" (Manage Content and Structure)
  • gå till "Webbplatsinställningar" och "Innehåll och struktur" (Content and structure) under rubriken "Webbplatsadministration" (Site Administration)
Alternativ 2 är endast tillgängligt om webbplatsfunktionen "SharePoint Server-publicering" (SharePoint Server Publishing) är aktiverad och alternativ 3 är endast tillgängligt om webbplatssamlingsfunktionen "Infrastruktur för SharePoint Server-publicering" (SharePoint Server Publishing Infrastructure) är aktiverad. Läs mer om webbplatsfunktioner.

Från "Webbplatsinnehåll och struktur" kan du navigera till underwebbplatser, ta bort webbplatser och skapa nya. För att navigera till en webbplats för du musen över namnet så att det bildas en rullgardinsmeny och väljer "Öppna länk i nytt fönster". Du kan ta bort en webbplats genom att i samma meny välja "Ta bort". För att skapa en ny webbplats väljer du "Nytt" (New) uppe i högra kolumnen och Webbplats (Site). För mer om "Webbplatsinnehåll och struktur" se "Introduktion till listor och bibliotek"


Navigera uppåt i hierarkin
De flesta sidor har en "Navigera upp" (Navigate Up) knapp till höger om "Webbplatsåtgärder":


Saknas denna knapp kan man navigera uppåt i hierarkin genom att ta bort en del i adressfältets URL.

- Peter Jochumzen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar