måndag 19 juli 2010

Huvudsida och navigering

Alla webbsidor i SharePoint är en kombination av en Huvudsida (Master page) och en Innehållssida (Content page). Huvudsidan ser till att du får samma utseende och struktur på alla webbsidor för en webbplats medan innehållssidan har det unika innehållet för webbsidan.


När du redigerar en webbsida så är det innehållssidan du redigerar. Du kan inte direkt redigera huvudsidan med din webbläsare. Huvudsidan kan skapas och redigeras med exempelvis SharePoint Designer och Visual Studio. Att skapa en ny huvudsida för en organisation är en tidskrävande och inte helt enkelt uppgift.  Även om du inte direkt kan redigera huvudsidan så kan du påverka huvudsidans bidrag till webbsidan genom olika inställningar. Du kan exempelvis ställa in hur huvudsidan skall rendera menyn till vänster.

Huvudsidan v4.master
Nästan alla webbplatsmallar som följer med SharePoint 2010 skapar webbplatser som använder huvudsidan v4.master (SharePoint 2010 är version 4 av SharePoint). Detta gör att nästan alla webbplatser har ett likartat utseende och struktur. De webbplatsmallar som inte använder v4.master är:
  • De tre mallarna för sök
  • De fem mallarna för webbdatabaser 
  • Mallen Anpassningswebbplats (Personalization Site)
Huvudsidan v4.master kan delas upp i tre områden:
  • Toppen
  • Vänsterpanelen
  • Område med plats för innehållssida

På en del webbsidor är dock vänster panel dold för att ge innehållssidan mer plats.

Toppen: Menyfliksområdet
Allra längst upp på sidan finns Menyfliksområdet (Ribbon). Beroende på vad som visas så är menyfliksområdet antingen minimerat:


eller så är det expanderat:


Precis vad som visas i den del som expanderar ut beror dels på vilken flik man har valt men också på omständigheter såsom exempelvis vilken typ av sida som visas.

 Tre kontroller finns alltid på den översta, fasta delen av menyfliksområdet:
  • Webbplatsåtgärder (Site Actions). En rullgardinsmeny med ett antal olika poster såsom "Visa allt webbplatsinnehåll" (View All Site Content) och "Webbplatsinställningar" (Site Settings). Precis vilka poster du ser beror bland annat på vilken mall webbplatsen har utgått från men också på vilka webbplatsfunktioner som har aktiverats.
  • Global brödsmula med rubrik "Navigera upp" (Navigate up). Trycker man på knappen så fälls en meny ut som visar var i webpplatssamlingens hierarki man befinner sig och man kan nå webbplatser som ligger längre upp i hiearkin.
  • Användarmenyn. Visar namnet på det konto som för tillfället är inloggad. Användarmenyn är en rullgardinsmeny vars poster beror på omständigheter såsom vilka rättigheter den som är inloggad har. Här kan man exempelvis logga ut, redigera sin profil och byta språk.
Utöver dessa tre kontroller så kan det finnas fler kontroller och flikar beroende på vilken sida som visas

Toppen: Titelområdet
I de fall då menyfliksområdet är minimerat så syns istället titelområdet:


Titelområdet har precis samma höjd som den expanderande delen av menyfliksområdet vilket gör att toppen av webbsidan alltid har samma höjd oavsett om menyfliksområdet är expanderat eller inte.

Titelområdet har två rader:
  • "Titel"
  • "Övre rubrik". 
Titel
  • Längst till vänster på titelraden så finns "Webbplatsens logotyp" (Site logo), en liten bild som bestäms av vilken mall man utgår från men som kan bytas ut. 
  • Därefter kommer "Webbplatsens brödsmula" som visar var i hierarkin man befinner sig. Till skillnad mot den globala brödsmulan längre upp så ser du här bara placeringen inom den aktuella webbplatsen. 
  • Under brödsmulan finns "Sidbeskrivning" som ger en kort förklaring till den webbsida man befinner sig på. 
  • Längst till höger finns "Sociala nätverksfunktioner". Som standard finns två knappar: den första för att  för att "Märka sidan" (Tag page) med "Jag gillar" och den andra för att lägga till andra märkningar eller kommentarer till sidan.
Övre rubrik
  • Den viktigaste delen på den övre rubriken är "Globala navigering". Mer om global navigering längre ner.
  • Därefter kommer en sökruta - den syns inte på alla webbsidor. 
  • Sist kommer en hjälpknapp.
Vänster panel
Den viktigaste delen av vänsterpanelen är "Aktuell navigering" (Current Navigation) som också kallas för "Snabbstart" (Quick Launch):

Om "Papperskorgen" och "Allt webbplatsinnehåll" ingår i "Aktuell navigering" och/eller i "Snabbstart" eller bara är en del av vänster panel beror på vem man frågar (Microsoft är själva inkonsekventa här). Vänster panel kan också innehålla andra kontroller, exempelvis en kalenderkontroll:


En del kallar hela vänstra panelen för snabbstart medan andra med snabbstart endast menar den nedre delen (som i bilden ovan börjar med "Bibliotek"). Med de definitioner jag använder tillhör kalenderkontrollen vänster panel men inte snabbstarten eller aktuell navigering.

Global och aktuell navigering
Man kan kontrollera global navigering (i toppen) och aktuell navigering (till vänster) genom två sidor på "Webbplatsinställningar" (Site Settings) som du når via "Webbplatsåtgärder"
  • Trädvy (Tree view)
  • Navigering (Navigation)
Vill man lägga till en länk till en lista eller ett bibliotek i "aktuell navigering" så kan man antingen göra det manuellt på sidan "Navigering" i avsnittet "Navigering - Redigering och sortering" med knappen "Lägg till länk..." eller så kan man gå till "Inställningar för dokumentbibliotek", välja Allmänna inställningar och "Ange om en länk till denna/detta dokumentbibliotek ska visas i fältet Snabbstart." under "Navigering". För övrigt är dessa två sidor relativt enkla att använda - ett bra sätt att lära sig hur man kontrollerar navigering genom dessa sidor är genom att prova olika alternativ och se vad som händer. 

- Peter Jochumzen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar