fredag 30 juli 2010

Webbdelar och mer om webbsidor

Webbdel
En webbdel (web part) är en komponent som kan placeras på vissa webbsidor för att visa ut information. Ett exempel skulle kunna vara "Bloggarkivet" till vänster på den här sidan (Google använder begreppet "Gadgets" men principen för Gadgets och webbdelar är ungefär densamma).

När man installerar SharePoint får man med ett antal webbdelar som kan placeras och konfigureras på alla sidor som kan ta emot webbdelar. Samma webbdel kan placeras på många ställen och man kan enkelt flytta webbdelar inom en sida. Det går också att skapa egna webbdelar.

En webbdel kan antingen vara statisk eller dynamisk. En statisk webbdel visar samma innehåll under alla omständigheter. Det kan röra sig om statisk text, länkar, bilder eller annat material. Dynamiska webbdelar visar ut ett innehåll som påverkas av omständigheter såsom vem som är inloggad. Webbdelar kan också låta dig arbeta med innehåll i databaser, listor och bibliotek - även med data som ligger utanför SharePoint.

Alla tre typer av redigerbara, biblioteksbaserade webbsidor (Wiki-sidor, Webbdelssidor och Publiceringssidor) kan innehålla webbdelar.

Wikisidor
Wikisidor kan bara innehålla Wiki-zoner (eller wiki-fält) och inget annat. När du skapar en ny wikisida så får du en sida med en wiki-zon:


Wiki-zonen är den blå rutan som innehåller texten "Hej!". Du kan skapa fler wiki-zoner på en wiki-sida genom att klicka på "Textlayout". Här är ett exempel på en wiki-sida med fem wiki-zoner:


Det går att skapa fler textlayouter än de åtta som finns med som standard. I wiki-zonerna kan man sedan placera webbdelar men wiki-zoner kan även innehålla text, bilder, filmer och annat innehåll.

Webbdelssidor
Webbdelssidor kan innehålla många typer av kontroller. Den viktigaste av dem är Webbdel-zonerNär du skapar en ny webbdelssida måste du först ange vilken struktur du vill ha för webbdel-zonerna genom att välja en layout. Här är en ny webbdelssida baserad på layoutmallen "Sidhuvud, sidfot, 4 kolumner och övre rad" med 7 webbdel-zoner:


Till skillnad från wiki-zoner kan man i webbdel-zoner endast placera webbdelar. En zon kan innehålla flera webbdelar. Även om man inte kan lägga in text, bilder och annat innehåll direkt på en webbdelssida så finns det webbdelar man kan placera på sidan som tillåter en att lägga in all typ av innehåll.

Publiceringssidor
Publiceringssidor kan också  innehålla många typer av kontroller. De kan innehålla webbdel-zoner precis som webbdelssidor men de kan också innehålla en annan typ av kontroller som är väldigt lik wiki-zoner nämligen html-redigeringsfält ("Html Editor Field" eller "Rich Html Field") eller bara redigeringsfält.


Precis som för webbdelssidor måste du först ange vilken struktur du vill ha genom att välja en layout. Webbdelssidor och publiceringssidor har dock helt olika uppsättningar av layouts att välja från. Det kan vara värt att minnas att webbdelssidor kallar sina layout för "Layoutmall" (Layout Template) medan publiceringssidor kallar sina för "Sidlayout" (Page Layout). Publiceringssidan nedan har först en textkontroll med sidans titel. Därefter kommer redigeringsfältet (med rubrik "Page Content"). Under detta finns det sju webbdel-zoner.


Använda wiki-zoner och redigeringsfält
När en sida är i redigeringsläge och markören befinner sig i en wiki-zon eller i ett redigeringsfält så har du tillgång till två flikar med verktyg i menyfliksområdet. Du kan använda fliken  "Formatera text" (Format Text) som för wiki-zoner ser ut så här:


För redigeringsfält så ser fliken ut på samma sätt med undantag av att "Textlayout" saknas. Det går alltså inte att bygga flera zoner i ett redigeringsfält men samma resultat kan åstadkommas exempelvis med en tabell. Kontrollerna på denna flik är relativt självförklarande. Den andra fliken är "Infoga" (Insert) som för redigeringsfält ser ut så här:


Wiki-zoner saknar knappen "Innehåll som kan återanvändas" (Reusable Content). Det mesta utom gruppen webbdelar är även här självförklarande.

Infoga webbdelar
  • För att infoga en webbdel i en wiki-zon eller i ett redigeringsfält så trycker man på knappen "Webbdel" på fliken "Infoga". 
  • För att infoga en webbdel i en webbdel-zon så trycker man på "Lägg till en webbdel" i den zon man vill ha webbdelen. Man kan också aktivera en webbdel-zon genom att klicka i zonen (utanför rutan med "Lägg till en webbdel"). Detta ger även tillgång till fliken "Infoga" och knappen "Webbdel".

Oavsett hur man gör så får man en ett område som låter en infoga webbdelar:


  • Alla webbdelar är organiserade i kategorier som du ser i vänster kolumn. 
  • När du har valt en kategori ser du alla webbdelarna i denna kategori under "Webbdelar". 
  • Längs till höger ser du en kort beskrivning av webbdelen, en rullgardinsmeny där du bestämmer vilken zon du vill lägga in din webbdel i och knappar för att lägga till och avbryta. 
Du kan lägga in flera webbdelar i samma zon (gäller wiki-zoner, redigeringsfält och webbdel-zoner).


Webbdel från lista eller bibliotek
För varje lista och bibliotek som finns på din webbplats så finns det en tillhörande webbdel. Dessa webbdelar har precis samma namn som motsvarande lista/bibliotek. Webbdelarnas syfte är helt enkelt att rendera ut en visning av innehållet i listan eller biblioteket på den sida de placeras. På så sätt kan innehåll från flera listor och bibliotek visas på samma sida tillsammans med mycket annat innehåll.

För att lägga till en webbdel som renderar en lista eller bibliotek sätter man först sidan i redigeringsläge.
  • För att lägga till webbdelen i en wiki-zon eller redigeringsfält, ställ markören där du vill ha listan och tryck på "Befintlig lista" (Existing List) på fliken "Infoga". Välj den webbdel som motsvarar din lista och tryck på "Lägg till". Det går precis lika bra att välja " Webbdel" på samma flik och "Listor och bibliotek" i "Kategorier".
  • För en webbdel-zon, markera zonen och tryck på "Befintlig lista" på fliken "Infoga". Alternativt, tryck på "Lägg till en webbdel" och välj kategorin "Listor och bibliotek".
Bilden visar en publiceringssida med ett redigeringsfält som innehåller lite text och en webbdel (Meddelanden):


När du lägger till en webbdel från kategorin "Listor och Bibliotek" så visar webbdelen alltid standardvyn. Du kan dock enkelt låta en webbdel visa ut en annan vy av listan (se längre fram).

Innehållsredigeraren
En viktig webbdel, särskilt om man arbetar med webbdel-zoner, är Innehållsredigeraren (Content Editor). Placerar man en sådan webbdel i en webbdel-zon så kan man enkelt lägga till formaterad text, bilder med mera. För att lägga till den i en webbdel-zon, markera zonen och tryck på "Text" på fliken "Infoga" (Insert). Alternativt, tryck på "Lägg till en webbdel" och välj kategorin "Media och innehåll" (Media and Content) och webbdelen "Innehållsredigeraren" (Content Editor).


Trycker man på "Klicka här för att lägga till innehåll" så får man tillgång till samma två flikar som man har för redigeringsfält: "Formatera text" och "Infoga". Det går dock inte att infoga webbdelar i Innehållsredigeraren.


Det går också att lägga till Innehållsredigeraren i en wiki-zon och i ett redigeringsfält. Vid första anblick kan detta verka meningslöst eftersom du kan göra samma sak direkt i båda utan webbdelen. Men det finns situationer då detta är användbart. Man kan exempelvis spara en innehållsredigerare med ett särskilt innehåll, exempelvis kontaktinformation, som en egen webbdel. Denna innehållsredigerare kan man sen placera på flera sidor - även i wiki-zoner.

Webbdelsverktyg
Alla webbdelar som är utplacerade på en sida har en "Webbdelsmeny" och de kan "markeras" och "avmarkeras".


De viktigaste alternativen i webbdelsmenyn:
  • Minimera: Väljer man detta alternativ ser man bara titeln för webbdelen 
  • Stäng: Döljer webbdelen men tar inte bort den från sidan. Alla stängda webbdelar finns bland övriga webbdelar i kategorin "Stängda webbdelar"
  • Ta bort: Tar bort webbdelen från sidan. Visar webbdelen en lista eller ett bibliotek så är det bara webbdelen som tas bort - inte själva lista.
  • Redigera webbdel. Öppnar webbdelens "Verktygsfönster" (Tool Panel), se längre ner.
Om en webbdel är markerad så får man ytterligare en flik i menyfliksområdet: "Alternativ" (Options) under Webbdelsverktyg (Webb Part Tools)


Härifrån kan du också minimera och ta bort en webbdel samt komma åt webbdelens "Verktygsfönster".

Webbdelens "Verktygsfönster"
Varje webbdel har ett antal egenskaper som man kan ställa in i verktygsfönstret.


Även om olika webbdelar har olika uppsättningar egenskaper så har de flesta en hel del egenskaper gemensamt. Gemensamma egenskaper finns framförallt i kategorierna Utseende (Appearance), Layout (Layout) och Avancerat (Advanced).

Alla egenskaper i "Utseende" är relativt självförklarande (experimentera med Chrome-typen för att se hur den fungerar).


I "Layout" kan du flytta en webbdel genom att ange en annan zon och zonindex (i vilken ordning webbdelen ligger inom zonen). Du kan också flytta en webbdel genom att "dra och släppa" den där du vill ha den.


De första fyra egenskaperna i  "Avancerat" är självförklarande


  • "Titel-URL". Webbdelens titel länkas till denna URL. Notera att för webbdelar som visar ut listor så är Titel-URL som standard inställd på listans URL vilket tar dig till listans standardvy
  • "Beskrivning". Denna text visas när användaren placerar markören på titeln. Förifylld med webbdelens beskrivning.
  • "Hjälp-URL". Anges en URL här så får Webbdelsmenyn ytterligare ett alternativ: "Hjälp". Väljer man detta alternativ så tas man till denna sida.
  • "Hjälpläge". Endast relevant om man har angett en Hjälp-URL.


    • "Modal": Trycker användaren på "Hjälp" öppnas ett lite fönster utan navigering, adressfält eller menyer som måste stängas innan man kan fortsätta använda SharePoint.
    • "Icke-modal": Som Modal men med ett större fönster som kan vara fortsatt öppet när man arbetar med SharePoint.
    • "Navigera": Navigerar användaren till Hjälp-URLen.
  • "Bild-URL för titelikon". Bilden på denna URL visas till vänster om titeln för webbdelen.
Övriga egenskaper har med anslutningar, personliga vyer, export och målgrupper att göra och de beskrivs senare.

Andra egenskaper i verktygsfönstret
En del egenskaper gäller bara för vissa webbdelar:
  • För innehållsredigeraren kan du använda egenskapen "Innehållslänk" (Content link). Du anger då en URL till en textfil vars innehåll kommer att visas i webbdelen. Textfilen kan exempelvis placeras i ett dokumentbibliotek. Ändrar man innehållet i textfilen så uppdateras utvisningen av webbdelen automatiskt. Detta alternativ är bra om man vill visa samma text på flera olika sidor eftersom man då bara behöver ändra texten på ett ställe. Det går också bra att skriva html-kod i textfilen. 
  • För webbdelar som visar ut listor kan man använda egenskapen "Markerad Vy" (Selected View). Här ställer man vilken vy som skall användas för listan.
  • För webbdelar som visar ut listor finns också egenskapen "Typ av verktygsfält". Prova de fyra olika typerna för att se vad de betyder.
  • För webbdelar som visar ut listor finns även ytterligare två kategorier: AJAX-alternativ och Diverse. Dessa är mer avancerade och beskrivs längre fram.
Knappen "Använd" i verktygsfönstret gör så att ändrade egenskaper tillämpas medan "OK" är "Använd" plus att fönstret stängs.

Sidvisning
En annan användbar webbdel är "Sidvisning" (Page Viewer) som finns i kategorin "Media och innehåll". Denna webbdel visar en hel webbsida inne i webbdelen i en så kallad "iframe".


När du har lagt till webbdelen måste du gå in i verktygsfönstret. Välj alternativet "Webbsida" och skriv in en URL till den sida du vill visa ut i webbdelen.

Med hjälp av sidvisning kan man också visa ut exempelvis en pdf-fil i webbdel. Lägg pdf-filen i ett dokumentbibliotek och lägg in filens URL i  sidvisningens länkegenskap. För att detta skall fungera måste du dock först ha ställt in hantering av webbläsarfiler till "Tillåtande". För att få fram adressen till pdf-filen, gå till biblioteket och klicka på den så kan du avläsa adressen i webbläsarens adressfält.


RSS Visning
Webbdelen "RSS visning" (RSS Viewer) i kategorin Samlat innehåll (Content Rollup) är också en enkel och användbar webbdel. Denna wikisida innehåller tre RSS visare:


När du har lagt till webbdelen måste du gå in i verktygsfönstret. I kategorin "RSS-egenskaper" ställer du in URL för RSS-feed, uppdateringsintervall för feed och feedgräns.

Andra webbdelar
Det finns många andra webbdelar utöver Innehållsredigeraren, Sidvisning, RSS visning och webbdelarna i kategorin "Listor och bibliotek". En del av dem är enkla att förstå och använda medan andra är mer avancerade. Ett bra sätt att lära sig om de inbyggda webbdelarna är genom att lägga till dem på en sida och se hur de fungerar. Några av de enklare webbdelarna finns i kategorin "Media och innehåll":
  • Bildvisning (Image Viewer): Visar en bild som finns på en URL som du anger i verktygsfönstret.
  • Webbdel för bildspel i bildbibliotek (Picture Library Slideshow Web Part): Visar ett bildspel med bilderna som finns i ett bibliotek som du anger.
Andra webbdelar beskrivs längre fram.

Vyer
Som diskuterades i Introduktion till listor och bibliotek så har varje vy till en lista och bibliotek en egen webbsida. Dessa webbsidor är helt vanliga webbdelssidor som bara innehåller en webbdel - nämligen den webbdel som hör till listan eller biblioteket. Eftersom vyerna är webbdelssidor kan de redigeras på samma sätt som alla andra webbdelssidor. Man kan exempelvis lägga till fler webbdelar till vyns webbsida - exempelvis text i en innehållsredigerare. Tar du bort den webbdel som hör till listan så kommer  SharePoint inte längre att se webbsidan som en vy för listan.

- Peter Jochumzen

1 kommentar:

  1. Hej!

    Jag undrar om det går att publicera samma webpart på olika siter och i sådana fall hur går det till? Målet med förfarandet är att få en visa en kalender på olika siter. Har f.ö Sharepoint 2007

    Mvh
    L.A

    SvaraRadera