fredag 9 juli 2010

Installera SharePoint 2010

Introduktion
I det här inlägget visar jag hur man installerar SharePoint 2010 på sin egen dator. Syftet med installationen är att få en egen fullständig installation så att du kan experimentera med alla delar i SharePoint. Använder du SharePoint som någon annan har installerat så kommer du inte åt allt vilket ofta begränsar möjligheten att lära sig produkten.

För att inte "förstöra" din egen dator bör du installera SharePoint på en virtuell maskin. Jag använder VMware Player som är gratis. Skulle något gå fel kan du helt enkelt ta bort den virtuella maskinen och börja från början eller gå till en virtuell maskin du har sparat i ett läge som du vet fungerar. På den virtuella maskinen installeras Windows Server 2008 R2 som är operativsystemet att föredra för SharePoint.

Systemkrav
För att kunna följa instruktionerna måste du ha en dator med ett 64-bitars operativsystem. Windows 7, XP, Vista och Linux fungerar alla bra - så länge du har 64 bitars versionen (VMware Player kan dock inte installeras på en Mac i 64 bitars läge). För Windows 7 kan du kolla att du har 64 bitars version genom att högerklicka på Dator (Startknappen) och välja egenskaper och titta på Systemtyp.

Du bör också ha minst 4 GB RAM - helst 8GB eller mer. Det går att installera SharePoint på 2 GB RAM men den blir ganska långsam. Du bör också ha 30 GB ledigt hårddiskutrymme. Bäst blir det om man har en SSD (Solid State Disc).

Slutligen måste du ha en processor som VMware stödjer. De flesta AMD64 processorerna kan användas likväl de flesta Intel processorerna med EM64T och Intel Virtualization Technology (VT). Du kan kolla om din processor har VT stöd: http://ark.intel.com/VTList.aspx .

Steg 1: Installera VMware Player
1. Slå på VT i bios om du har en Intel-processor (den är avstängd på de flesta datorer). Du måste stänga av din dator efter att du har aktiverat VT (en omstart räcker inte).

2. Ladda ner VMware Player från http://www.vmware.com/products/player/ (du måste registrera dig). Dessa instruktioner är baserade på VMware Player 3.1. VMware Player finns inte på svenska.

3. Installera VMware Player (inga viktiga val att göra).

Steg 2: Skapa en virtuell maskin med Windows Server 2008 R2
1. Skaffa Windows Server 2008 R2 som en iso fil eller img-fil (*. iso eller *. img). Du kan hämta en gratis provversion som gäller i 180 dagar (du måste registrera dig). Vilken version av Windows Server 2008 R2 du väljer spelar ingen roll men om du har ett val, använd Enterprise.

2. Starta VMware Player och klicka på "Create a New Virtual Machine"

3. I "Welcome to the New Virtual Machine Wizard", välj "Installer disc image file" och Browse. Ändra filtyp från "CD-ROM images (*.iso) till All files (*.*). Leta upp filen som innehåller Windows Server 2008 R2 och klicka Next.
4. I "Easy Install Information", fyll inte i någon nyckel (även om du har en - det är bättre att aktivera Windows när du är mer säker på din installation). I "Version of windows to install" välj Enterprise om den är tillgänglig. Om inte, välj Standard. Välj inte någon av "Core"-versionerna eftersom de saknar ett GUI (alla inställningar måste göras genom skrivna kommandon). Skriv in ett användarnamn och ett lösenord (och skriv ner dem). Klicka inte på "Log on automatically". Klicka på Next och Yes för att fortsätta.


5. I "Name the Virtual Machine", ge din virtuella maskin ett vackert namn och lägga den, om möjligt, på en annan hårddisk än där du har ditt operativsystem (helst på en SSD). Tryck Next.

6. I "Specify Disk Capacity", sätt "Maximum disk size" till 40 GB och välj "Store virtual disk as a single file". Tryck Next.

7. I "Ready to Create Virtual Machine" tryck på "Customize Hardware". I "Hardware" ställ in "Memory for this virtual machine" till
  • 5044 MB om du har 8 GB eller mer
  • 2520 MB om du har 4 GB
  • 1024 MB om du har 2 GB (maskinen blir här ganska seg)
Tryck på OK och gå igenom inställningarna. Tryck därefter på Finish. Vänta medan Windows Server installeras (tog cirka 10 minyter på min dator).

Steg 3: Konfigurera Windows Server 2008 R2
1. När installationen av Windows Swerver 2010 R2 är klar ombeds du att "Press CTRL + ALT + DELETE" för att logga in. Gör inte det utan tryck på "Virtual Machine" (längst uppe) och "Send Ctrl+Alt+Del". Du har två konton att välja mellan - Administrator och det konto du skapade i steg 2, punkt 4. Tryck på Administrator.

2. Tryck på "OK" för att byta lösenord för administratörskontot. Välj ett lösenord, bekräfta det och tryck på Enter (eller pilen till höger). Tryck på OK för att bekräfta att lösenordet är bytt. Du kommer nu in på skrivbordet och lite mer installeras. Därefter startas datorn om igen.

3. Efter omstart, skicka Ctrl+Alt+Del från VMware och logga in som Administratör. Windows startar med "Initial Configuration Tasks". Notera att du kan kopiera filer till och från den virtuella maskinen genom att bara "dra och släppa".

4. Kontrollera att tidszonen är rätt - om inte, tryck på "Set time zone".

5. Tryck på "Provide computer name and domain". I system properties, fliken Computer Name, tryck på Change och ge din dator ett bättre namn exempelvis "SharePoint". Tryck på OK och "Restart Later".

6. Tryck på "Download and install updates" och i "Windows Update", tryck på "Turn on automatic updates". Tryck på  "Install updates" när Windows har letat fram de du behöver. Starta om datorn.

7. Logga in igen som administratör och välj "Add features" under avdelning 3 i "Initial Configuration Tasks". Kicka på "Desktop Experience" (som gör Windows Server mer användare vänligt)  och "Add requered features". Därefter Next och Install. Starta om datorn. I "Shutdown Event Tracker", skriv vad som helst i "Comment" och tryck OK.

8. När du har loggat in igen så tryck Close för att avsluta konfigurationen av "Desktop Experience". Du är nu klar med "Initial Configuration Tasks". Syns den fortfarande kan du klicka i "Do not show this window at logon" och trycka close. Saknar du den kan du få tillbaka den genom att trycka på Start och skriva OOBE.EXE.

9. Du skall nu in i "Server Manager" som bör ha startat. Om inte, klicka på symbolen till höger om Start-knappen (dator med väska). Se till att "Server Manager" är markerad i vänster kolumn. För att slippa att IE blockerar alla webbplatser så klicka på "Configure IE  ESC" under "Security Information". Klicka Off för både administratörer och användare.

10. I vissa fall byter Windows tangentbord till amerikanskt. För att få tillbaka svenskt tangentbord, gå till kontrollpanelen, tryck på "Change keyboards or other inputs" (när View by är inställd på "Category" - välj "Region or Language" om View by är inställd på ikoner). Tryck på "Change keyboards", "Add" och klicka i svenskt tangentbord. Ändra "Default input language" till svenska och ta bort amerikanskt tangentbordet.

11. Om du vill installera Windows Server 2008 R2 på svenska: Gå till http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=sv&FamilyID=03831393-eef7-48a5-a69f-0ce72b883df2 och tryck på hämta.När du har laddat ner filen så dubbelklicka på den. Efter att den är installerad kan du växla mellan svenska och engelska genom att gå till kontrollpanelen och "Change display language"/Byt visningsspråk.

12. Om du vill slippa ge en kommentar varje gång du stänger av eller startar om den virtuella maskinen i "Spåra händelser i samband med avstängning" ("Shutdown Event Tracker") kan du göra såhär: Tryck Start och skriv gpedit.msc och tryck Enter. Expandera Datorkonfiguration ("Computer Configuration") och Administrativa mallar ("Administrative Templates") och välj "System". I höger kolumn, dubbelklicka på Visa spåraren av avstängningshändelser ("Display Shutdown Event Tracker"), klicka Inaktiverad ("Disabled") och OK.

13. Konfigurationen av Windows Server är nu klar. Du bör stänga den virtuella datorn och göra en backup kopia av den. Du gör det genom att kopiera hela mappen som håller den virtuella datorn (se steg 2, punkt 5). Döp om den nya mappen till exempelvis "Ren Patchad Konfigurerad Windows Server 2008 R2". Skulle något gå fel i installationen av SharePoint kan du återvända till denna maskin. Starta i så fall VMware Player och välj "Open a Virtual Machine".

Steg 4: Installera SharePoint Server 2010
1. Se till att du har SharePoint 2010 tillgängligt i form av "SharePointServer.exe" på din virtuella maskin. Du kan ladda ner en "trial" på  http://sharepoint.microsoft.com/en-us/pages/default.aspx. Tryck då på "Download SharePoint Trial". Som version, välj "Enterprise Client Access License features". I Download center, byt språk till svenska och tryck på fortsätt (du kan göra SharePoint flerspråkig vid ett senare tillfälle).

2. Dubbelklicka på SharePointServer.exe. och tryck på "Installera programvarukrav". Vänta tills detta är klart (kräver omstart). Tog cirka 7 minuter på min dator.

3. Dubbelklicka igen på SharePointServer.exe. och tryck på "Installera SharePoint Server". Ange produktnyckel (valde du en "trial" så har du fått en nyckel via e-mail). Välj rätt nyckel, dvs den för "SharePoint Server 2010 Enterprise Client Access License features". Min version av SharePoint Server är på engelska. Möjligtvis är svensk version klar när du installerar SharePoint. Det går däremot att installera "Server Language Pack" för svenska senare.

4. I "Choose the installation you want", tryck "Stand alone". Detta tar cirka 10 minuter.

5. När installationen av SharePoint 2010 är klar, se till att "Run the SharePoint Products Configuration Wizard now" är markerad. Tryck Close.

6. Kör "SharePoint Products Configuration Wizard" (inga val att göra).

7. När konfigurationen är klar så startar IE på http://sharepoint/ eller vad du nu har angivit som namn i steg 3, punkt 5. Logga in som administratör och det lösenord du angav i steg 3, punkt 2.

8. Möjligtvis får du ett antal irriterande "Ansluter till wpad.localdomain". Tryck på Esc tills de slutar komma. I IE, gå in på Verktyg, Internetalternativ, fliken Anslutningar, LAN-inställningar och klicka bort "Automatisk identifiering av inställningar" (eller använd en annan webbläsare)

9. IE visar nu sidan för "Template Selection". Välj "Team Site" och tryck OK.

10. I "Set Up Groups for this Site", acceptera de förvalda inställningarna och tryck OK.

11. Installera Silverlight. Silverlight är inte nödvändig men gör det enklare att arbeta med SharePoint. Gå till http://www.silverlight.net/ och tryck på "Click to Install" (tar mindre än en minut).

- Peter Jochumzen

2 kommentarer: