söndag 20 mars 2011

Introduktion till meddelanden

Introduktion
I detta inlägg tittar vi närmare på grundläggande funktionalitet för listan "Meddelanden" (Announcements). I ett tidigare avsnitt finns en introduktion till listor och bibliotek och hur man skapar dem.

Standardvyn
Alla listor i SharePoint har en standardvy ("Standard View"). När du skapar en meddelandelista så heter denna vy "Alla objekt" (men det går att ändra). Bilden visar webbplatsen "Demo" med meddelandelistan "Mina Meddelanden" och vyn "Alla objekt" som den ser utan när allt är standard.


Din standardvy av en meddelandelista kan se annorlunda ut om er organisation använder en annan mall och/eller om standardvyn har modifierats. Bilden nedan visar standardvyn av en meddelandelista i Live@Lund (SharePoint portal på Lunds universitet):


Även om mallen är annorlunda så är den högra nedre delen i stort sätt samma (med början från kryssrutan till vänster om "Rubrik").

Sammanfattningsvyer
Ofta finns det en eller flera sammanfattningsvyer av en meddelandelista på andra webbsidor:


Då tar du dig till standardvyn genom att klicka på rubriken "Mina Meddelanden".

Nytt meddelande
Du kan skapa ett nytt meddelande på några olika ställen:
  • I standardvyn för biblioteket, längst ner i listan över meddelanden klickar du på "Lägg till nytt meddelande" (Add new announcement).
  • I standardvyn, i menyn längst upp klickar du på fliken "Objekt" (Items) och  "Nytt objekt" (New Item).
  • Genom att klicka på "Lägg till nytt meddelande" i en vy av listan på en webbsida.
I vilket fall får du upp följande:


Formuläret "Nytt objekt" kan se annorlunda ut för dig om listan har konfigurerats. Fyll i en rubrik för ditt meddelande och en brödtext. Vill du att meddelandet automatiskt skall försvinna efter ett visst datum kan du ange det i "Gäller till". Tryck därefter på "Spara":


Ta bort meddelanden
Om du pekar på namnet på ett valfritt meddelande och du har en liten triangel som pekar nedåt, så kan du trycka på den och välja "Ta bort objekt" (Delete Item). 


Inte alla vyer erbjuder denna meny (vyn måste inkludera kolumnen "" (. En icke-konfigurerad standardvy erbjuder dock alltid menyn.

Du kan också ta bort ett eller flera meddelanden från listans standardvy genom att markera de meddelanden du vill ta bort och välja "Ta bort objekt" (Delete item):


Du kan markera alla meddelanden genom att klicka i kryssrutan till vänster om "Rubrik". Ser du inga kryssrutor måste "Tillåt enskilda kryssrutor för objekt" markeras (under "Tabellvy" i vyn, i en icke-konfigurerad standardvy är detta alltid markerat).

Redigera meddelanden
Du kan redigera ett meddelande genom att klicka på "Redigera objekt" (Edit Item) i meddelandets redigeringsmeny ("den lilla triangeln"). 


Du kan också markera meddelandet i standardvyn och välja "Redigera objekt" i den övre menyn på fliken "Objekt". För standardmeddelanden kan du redigera rubrik, brödtext och "Gäller till":


Har du lagt till fler kolumner till din meddelandelista kan du redigera dem här också.

-- Peter Jochumzen

1 kommentar:

  1. jeg kan IKKE kopiere en meddelanda fra en word textfil och klistre det ind i meddelanda. Varfor! Jeg har også prövet med Ctl C og Ctl V men det funkar inte. Jeg er nödt til at skrive meddelanda forfra! Waste of time steven.sampson@soc.lu.se

    SvaraRadera